Meny

Du använder en gammal version av din webbläsare. Vänligen uppdatera för en bättre upplevelse.

Laktosintolerans

Tidigare har man trott att cirka 5 % i Sverige är laktosintoleranta. Men en studie från Örebro universitet visar att siffran för svenska skolbarn kan vara hela 14 % och 6,8 % för den äldre befolkningen i Sverige.1 Livsmedelsverket anger att 4-10 % av alla vuxna har laktosintolerans. Så det finns all anledning att gå till botten med dina magproblem – och se om de faktiskt är orsakade av laktosintolerans. Men ingen fara om så är fallet. Livet som laktosintolerant är enklare idag än någonsin. Utbudet av laktosfria produkter är nämligen stort. Och det ökar ständigt. Om du är laktosintolerant och har problem med magen kan laktosfria mejeriprodukter hjälpa dig en bit på vägen. Rätt kost och en sund livsstil är första steget till en lättare magkänsla.

1177 Vårdguiden hittar du ännu mer information om laktosintolerans.

Här kan du läsa lite mer om IBS – ett vanligt magproblem vid stress.

Eller klicka här för att komma till hälso- & kostråd – med enkla och tydlig tips som kan hjälpa dig. Med just din oroliga mage.

1 Ricardo Almon, Lactase Persistence and Lactase Non-Persistence. Prevalence, influence on body fat, body height, and relation to the metabolic syndrome, Örebro Universitet, 2010, 18

Vad är laktosintolerans?

Kort sammanfattat är laktosintolerans symptom mot att mjölksocker – även kallat laktos – inte kan brytas ner i tarmen. Laktos är en kolhydrat som finns i de flesta mejeriprodukter som mjölk, grädde och yoghurt. När man upplever obehag av laktos sker det på grund av att man har brist på enzymet laktas som ska bryta ner laktos i tunntarmen. Så istället för att spjälkas i tunntarmen, förs laktosen vidare till tjocktarmen – vilket leder till olika symptom.

Vilka är symptomen vid laktosintolerans?

Symptom vid laktosintolerans kan variera mycket från person till person och är därför mycket individuella. Några får inga symptom alls, och andra får tydliga problem. De vanligaste symptomen är dock att man får orolig mage som till exempel magknip, gasbildning, uppsvälld mage och diarré. Symptomen är inte farliga, men kan vara smärtsamma och besvärande.

Hur ställs diagnosen laktosintolerans?

Det är enkelt att prova sig fram. Byt ut laktosprodukter mot laktosfria under ett par veckor. Försvinner besvären kan laktos vara orsaken. Laktosfri kost kan göra att du upplever minskade magproblem, men det kan fortfarande vara en annan magåkomma som ligger i grunden. Därför är det viktigt att gå till botten med dina magproblem. Vi rekommenderar att du kontaktar en läkare eller 1177 Vårdguiden.

Laktosintolerans i Sverige

Vad kanske inte alla känner till är att så många som 14 % av Sveriges skolbarn är laktosintoleranta och 6,8 % av alla vuxna. Tidigare trodde man att siffran var cirka 5 % men är alltså högre idag då Sveriges befolkning ser annorlunda ut jämfört med för 50 år sedan.1 Symptomen med gaser, diarré och uppblåsthet visar sig tidigast efter 5 års ålder.

1 Ricardo Almon, Lactase Persistence and Lactase Non-Persistence. Prevalence, influence on body fat, body weight, and relation to the metabolic syndrome, Örebro Universitet, 2010, 18

Så här tillverkas laktosfri mjölkdryck

För att framställa laktosfri mjölkdryck börjar man såklart med mjölken. Själva råvaran. En del av mjölkens socker (laktosen) avlägsnas därefter med en speciell filtreringsteknik. Sedan tillsätts enzymet laktas som spjälkar – eller finfördelar – resten av laktosen. Något som hjälper laktosintoleranta personer med känslig mage. Sedan värmebehandlas mjölken för att ta död på skadliga bakterier och organismer. Och mjölken är klar.

  • Mjölkråvara

  • Den mesta laktosen avlägsnas med en speciell filtreringsteknik


  • Enzymatisk spjälkning


  • Unikt för Valio! Proteinkedjorna bryts ned i kortare delar


  • Värmebehandling

  • Klart!

Det som är unikt för Valio och deras laktosfria mjölkdryck är att de adderat ett steg. Efter spjälkningen med laktasenzym tillsätts proteasenzym som delvis bryter ner proteinkedjorna. Så om du är laktosintolerant och har problem med magen kan laktosfria mejeriprodukter hjälpa dig en bit på vägen. För rätt kost och en sund livsstil är första steget till en lättare magkänsla. Dessutom innehåller mjölk kalcium som är nödvändigt för att bibehålla normal benstomme.

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på en länk på denna sida ger du ditt samtycke för oss att sätta cookies.