Meny

Du använder en gammal version av din webbläsare. Vänligen uppdatera för en bättre upplevelse.

Laktosfria produkter

Alla ska kunna äta god mat! Att leva ett laktosfritt liv behöver inte vara svårt eller krångligt. Idag finns det en mängd olika laktosfria produkter på marknaden och man märker ingen skillnad i smak. Det bästa? Hela familjen kan äta laktosfritt, oavsett om man är laktosintolerant eller inte!

Till kalla såser och röror kan man byta ut crème fraichen eller gräddfilen mot en laktosfri variant och för gräddiga grytor och såser finns det laktosfri matlagningsgrädde. Blir det efterrätt finns det laktosfri vispgrädde och laktosfri vaniljsås. På frukostmackan kan man ha  laktosfri mjukost. Det är även enkelt att baka laktosfritt, byt bara ut mjölken och smöret mot laktosfria alternativ.

Så här tillverkas laktosfri mjölkdryck

För att framställa laktosfri mjölkdryck börjar man såklart med mjölken. Själva råvaran. En del av mjölkens socker (laktosen) avlägsnas därefter med en speciell filtreringsteknik. Sedan tillsätts enzymet laktas som spjälkar – eller finfördelar – resten av laktosen. Något som hjälper laktosintoleranta personer med känslig mage. Sedan värmebehandlas mjölken för att ta död på skadliga bakterier och organismer. Och mjölken är klar.

  • Mjölkråvara

  • Den mesta laktosen avlägsnas med en speciell filtreringsteknik


  • Enzymatisk spjälkning


  • Unikt för Valio! Proteinkedjorna bryts ned i kortare delar


  • Värmebehandling

  • Klart!

Det som är unikt för Valio och deras laktosfria mjölkdryck är att de adderat ett steg. Efter spjälkningen med laktasenzym tillsätts proteasenzym som delvis bryter ner proteinkedjorna. Så om du är laktosintolerant och har problem med magen kan laktosfria mejeriprodukter hjälpa dig en bit på vägen. För rätt kost och en sund livsstil är första steget till en lättare magkänsla. Dessutom innehåller mjölk kalcium som är nödvändigt för att bibehålla normal benstomme.