Meny

Du använder en gammal version av din webbläsare. Vänligen uppdatera för en bättre upplevelse.

Svenskars maghälsa – i obalans

Få saker påverkar oss så mycket som när våra magar är i obalans. Med detta i bakhuvudet är det oroande att så många som var femte svensk har problem med magen – varje vecka. Detta visade sig i en omfattande studie – Magrapporten® 2017 – som Valio tagit fram tillsammans med Kantar Sifo, där 1209 personer i åldern 15 – 79 intervjuades om deras magkänsla. Dessutom genomfördes en undersökning riktad direkt mot unga kvinnor, ”Unga Kvinnors Magkänsla” där 216 kvinnor i åldern 16 – 30 intervjuades. Kanske främst alarmerande är att hela 46 % av de unga kvinnorna, i åldern 16–30, upplever magproblem en gång i veckan eller oftare. Alarmerande är även att 49% av alla unga kvinnor upplever att deras magproblem har en stor inverkan på vardagslivet.

Men desto mer glädjande är att det finns hjälp att få.

I en nyligen publicerad undersökning från Valio1 visade det sig att den absolut vanligaste åkomman är en uppblåst och gasig mage. Att se över och ändra sina matvanor är en viktig del i att förbättra sin maghälsa och undersökningen visar att kunskapen kring detta ökar.

Hela 27 % av svenskarna med magproblem tar hand om sina magproblem genom att ändra sina matvanor.

En annan viktig faktor är motion, 21 % av de med magproblem uppger att de ökat sin vardagsmotion för att lindra sina problem.

Vanligast är dock att ta medicin mot sina magproblem, något som 29 % uppger att de gör.

På den här sidan vill vi på Valio öka kännedomen om magproblem och dess symtom och orsak. Se därför Lugna magen som ett hjälpmedel för att prata om magproblem med dina patienter. Hänvisa till exempel gärna dem till våra undersidor – som IBS, laktosintolerans och hälso- & kostråd – där vi försöker reda ut begreppen.

Vidare önskar vi gärna få ta del av just din feedback – så maila oss eventuella synpunkter till lugnamagen@valio.fi.

1 Magrapporten® 2017, Kantar Sifo, 2017

Valios omfattande forskning

Forskning och utveckling var något Valio valde att satsa på tidigt. Redan 1916 invigdes Valios laboratorium där forskningen om mjölk och biokemi så småningom blev en nationell angelägenhet. Att framgångarna blev så stora var mycket tack vare Artturi Ilmari Virtanen som mellan 1921–1970 var den som drev forskningen inom Valio. 1945 fick han ta emot Nobelpriset i kemi för sina forskarinsatser. Nära hundra år av forskning och utveckling har genererat gedigen kunskap inom området.

På Valios anläggning i Finland jobbar 370 personer inom bland annat forskning och produktion. Inom forskning samarbetar Valio även med universitet och högskolor runt om i Europa. Valio tog tidigt steget in i forskningens värld och har sedan invigningen av det första laboratoriet legat i framkant med nya revolutionerande upptäckter och utveckling av produkter. Valios ambition är att fortsätta vara det ledande företaget när det gäller att ta fram goda innovativa och moderna produkter som ger bättre hälsa, ökat välmående och en lättare magkänsla. Valios laboratorium är än i dag grundstenen i företagets DNA. 2016 investerades drygt 250 miljoner i forskning, utveckling och nya innovationer.

Valio Sverige AB grundades 1994 och 2002 lanserade de den första färska laktosfria mjölkdrycken i Sverige. Idag står företaget för det bredaste utbudet av laktosfria produkter.

Vad är laktosintolerans?

För att kroppen ska kunna tillgodogöra sig laktos – eller mjölksocker – finns normalt enzymet laktas i tunntarmen. Dess uppgift är att bryta ner laktos. Vid brist på enzymet laktas bryts inte laktos ner i tunntarmen – och symptom som diarré, uppspändhet, körningar samt koliksmärtor kan uppträda. När mängden laktos i maten reduceras, eller tas bort, försvinner vanligen symptomen. Laktosintolerans är ingen sjukdom och att inte kunna bryta ner laktos i tarmen är snarare ett normaltillstånd för en majoritet av världens vuxna befolkning. Normalt sett minskar förmågan att producera enzymet laktas under barndomen. Men i folkgrupper som den svenska befolkningen, som i århundranden har konsumerat mjölk, har tvärtom förmågan att tåla mjölksockret kunnat utvecklas även hos vuxna.

Mjölk innehåller laktos som bryts ner i tarmen med hjälp av enzymet laktas. Laktasen spjälkar upp laktosen i två delar som var för sig kan tas upp av blodet.

Vid laktosintolerans har man brist på enzymet laktas, och nedbrytningen av laktos uteblir. Laktosen stannar därför i tarmen, suger åt sig vatten och ger lös avföring. De naturliga tarmbakterierna bearbetar laktosen och bildar gaser och syror och man får magproblem.


I vilka produkter finns enzymet laktos?

Laktos – även kallat mjölksocker – finns i all mjölk, fil och yoghurt. I livsmedel som innehåller dessa ingredienser varierar laktosinnehållet. Dock innehåller lagrad hårdost vanligen inte laktos.

Laktosintolerans i Sverige

Tidigare har man trott att cirka 5 % i Sverige är laktosintoleranta. Men enligt en doktorsavhandling framtagen av distriktsläkaren Ricardo Almon framgår det att siffran är hela 14 % för skolbarn och 6,8 % av Sveriges vuxna befolkning.1 Siffran är med andra ord högre idag, något som förklaras med att Sveriges befolkning ser annorlunda ut jämfört med för 50 år sedan. Laktasbrist kan också uppträda i samband med vissa tarmsjukdomar. Symptomen kopplade till laktosintolerans som gaser, diarré och uppblåsthet visar sig tidigast oftast inte före 5 års ålder.

1 Ricardo Almon, Lactase Persistence and Lactase Non-Persistence. Prevalence, influence on body fat, body weight, and relation to the metabolic syndrome, Örebro Universitet, 2010, 18

Om D-vitamin i Valios laktosfria mjölkdryck

Valios mjölkdryck (gäller ej Valios ekologiska mjölkdryck) är berikad med mer D-vitamin än någon annan laktosfri mjölkdryck i Sverige – 2,0 µg per 100 gram (ca 1 dl). Kalcium och D-vitamin bidrar som en del i en hälsosam kost och livsstil till en starkare benstomme hos barn och ungdomar. Via solen får vi i oss D-vitamin, men under vinterhalvåret i Sverige står solen för lågt. Därför behöver vi ett tillskott. För personer som är 75 år och äldre rekommenderas dubbla mängden D-vitamin i jämförelse med behovet hos barn och vuxna. D-vitamin finns naturligt i bara några få livsmedel, därför är det svårt att uppnå dagsbehovet – även om man äter nyttigt och balanserat. T.ex. krävs det att man äter 100 gram lax, 12 ägg eller dricker 1–2,2 liter mellanmjölk om dagen för att täcka dagsbehovet av D-vitamin. 5 dl Valio mjölkdryck om dagen är tillräckligt för att komma upp i de nivåer som Livsmedelsverket rekommenderar. Det vill säga drygt 2 glas.

Hos Livsmedelsverket finner du mer information om D-vitamin – klicka här.

Om mjölksyrabakterien Lactobacillus GG i
Valios Kefir

Lactobacillus GG är världens mest välstuderade mjölksyrabakterie. Lactobacillus GG och dess hälsoeffekter finns dokumenterade i över 800 vetenskapliga arbeten. Dessa har avsett att undersöka om Lactobacillus GG:

Bidrar till att minska risken för att insjukna i diarré och förebygga magproblem.1

Bidrar till att minska sjukdomsframkallande bakterier i tarmen.2,3,4

Bidrar till att minska risken för obehag vid antibiotikabehandling .5

Bidrar till att förebygga övre luftvägsinfektioner hos barn och förkortad sjukdomstid.6

Bidrar till att förebygga utvecklingen av allergiskt eksem hos barn.7,8,9

Bidrar till minskad magsmärta hos barn med IBS och funktionell magsmärta.10

1 Hilton et al. J Travel Med 1997;4:41-3, Szajewska et al. J Pediatr 2001 Mar;138(3):361-5
2 Marianelli C, Cifani N, Pasquali P. Res Microbiol. 2010 Oct;161:673-80
3 Naaber P, Mikelsaar RH, Salminen S, Mikelsaar M. J Med Microbiol 1998;47:591-8
4 Hudault S, Lievin V, Bernet-Camard MF, Servin AL. Appl Environ Microbiol 1997;63:513-8
5 Armuzzi et al. Aliment Pharmacol Ther 2001;15:163-9
6 Hojsak I et al. Clinical Nutr 2010a;29:312-6
7 Kalliomäki M et al. Lancet 2001; 357:1076-9
8 Kalliomäki M et al. Lancet 2003;361:1869-71
9 Kalliomäki M et al. J Allergy Clin Immunol 2007;119:1019-1021
10 Francavilla R et al. Pediatrics 2010;126:e1445-52


Genomförda studier på Lactobacillus GG

Lactobacillus GG förebygger risken att få turistdiarré. I en studie fick vuxna antingen Lactobacillus GG eller placebo. Gruppen som fick Lactobacillus GG hade nästan hälften så många diarréer. Skillnaden var signifikant.1

Lactobacillus GG resulterar i färre problem (6,7 %) med gastroenterit (magsjuka) p.g.a. rotavirusinfektion i en grupp barn inlagda på sjukhus av andra anledningar. I gruppen som fick placebo fick 33,3 % gastroenterit.2

Lactobacillus GG minskar IBS-symptomen. Behandling med antingen Lactobacillus GG, en kost med Low FODMAP eller en vanlig dansk kost testades i tre grupper med vuxna som har IBS. Livskvaliteten förbättrades signifikant i alla grupperna – även i gruppen som fortsatte äta vanlig dansk mat. IBS-symptomen minskade både i Low FODMAP-gruppen och hos dem som fick Lactobacillus GG i jämförelse med dem som fortsatte att äta sin vanliga danska kost.3

Lactobacillus GG minskar varaktigheten av diarréer vid akut gastroenterit hos barn. En sammanfattningen av en stor metaanalys visar att Lactobacillus GG minskar varaktigheten av diarréer vid akut gastroenterit hos barn.4 Därför rekommenderar ESPGHAN (The European Society for Paediatric Gastroenterology, Hepatology and Nutrition) att man ger hälsosamma bakterier med dokumenterad effekt, såsom Lactobacillus GG, vid akut gastroenterit hos barn.5
1 Hilton et al. J Travel Med 1997;4:41-3
2 Szajewska et al. J Pediatr 2001 Mar;138(3):361-5
3 Pedersen N. et al. World J Gastroenterol 2014 Nov 21; 20(43): 16215-16226
4 Szajewska H et al. Aliment Pharmacol Ther 2013;38:467-7
5 Szajewska H et al. Use of Probiotics for Management of Acute Gastroenteritis: A position Paper by the ESPGHAN Working Group for Probiotics and Prebiotics. JPGN 2014;58(4):531-39

Om man är laktosintolerant och har problem med magen kan laktosfria mejeriprodukter hjälpa en bit på vägen

Valio är ett av de företag som är ledande på laktosfritt i Sverige och har idag ett av marknadens bredaste sortiment av laktosfria produkter. Varje år investerar Valio 150 miljoner kronor i forskning och utveckling – så utbudet utvecklas ständigt. I matbutiker finner man idag laktosfri yoghurt, laktosfri ost, laktosfritt smör, laktosfri kefir med världens mest väldokumenterade mjölksyrabakterie Lactobacillus GG, mängder av laktosfria matlagningsprodukter som grädde, crème fraiche, gräddfil, kvarg, cottage cheese och vaniljsås. För mer info besök www.valio.se

 


Valio Eila® Laktosfri Mjölkdryck

Bland flera mjölkdrycker är Valios mjölkdryck lite speciell. För det första förädlas mjölken med hjälp av en unik och patenterad metod som delvis bryter ned mjölkproteinet (efter att laktosen först avlägsnats).

Dessutom har den vunnit ett stort smaktest. Viktigare än något annat kanske.  Här kan du läsa mer om testet.

Valios mjölkdryck är berikad med mer D-vitamin än någon annan laktosfri mjölkdryck i Sverige. D-vitamin behövs, som vi redan nämnt, för att vi ska kunna ta upp kalcium och därigenom bygga upp och upprätthålla ett starkt skelett. Via solen får vi i oss D-vitamin, men under vinterhalvåret i Sverige står solen för lågt. Därför behöver vi ett tillskott. D-vitamin finns naturligt i några få livsmedel, därför är det svårt att täcka dagsbehovet av D-vitamin. Även om man äter nyttigt och balanserat. T.ex. krävs det att man äter 100 gram lax, 12 ägg eller dricker 1–2,2 liter mellanmjölk om dagen för att täcka dagsbehovet av D-vitamin. 5 dl Valio mjölkdryck om dagen är tillräckligt för att komma upp i de nivåer som Livsmedelsverket rekommenderar. Det vill säga drygt 2 glas.

Läs mer här: http://www.valio.se/produkter/mjolkdryck


Valio Eila® Laktosfri Kefir

Valios Kefir innehåller världens mest dokumenterade mjölksyrabakterie, Lactobacillus GG, och dessutom vitamin D som bidrar till immunförsvarets normala funktion. För att få den låga sockerhalten och den rätta smakbalansen har Valio sockrat med varsam hand. Njut av Valio Kefir som en del av en mångsidig och balanserad kost för en hälsosam livsstil.

Läs mer här: http://www.valio.se/produkter/kefir


Valios Yoghurt

Föredrar du yoghurt full med frukt och bär, len och slät vaniljyoghurt, kvargyoghurt med krämig yoghurt och mild och proteinrik kvarg eller helt naturell yoghurt fri från laktos? Valio har olika varianter av yoghurt som alla bär på deras främsta kännetecken – den härligt krämiga, mjuka och runda smaken.

Läs mer här: http://www.valio.se/produkter/yoghurt


Valio Eila® Laktosfritt Smör

Valio Eila® Laktosfritt Smör är gjort på riktig grädde och ger tillsammans med Valios unika produktionsprocess en fantastisk smak men utan laktos ­– för en lättare magkänsla*.

Läs mer här: http://www.valio.se/produkter/smor-laktosfritt-smor

* Om du är laktosintolerant och har problem med magen kan laktosfria mejeriprodukter hjälpa dig en bit på vägen. För rätt kost och en sund livsstil är första steget till en lättare magkänsla.

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på en länk på denna sida ger du ditt samtycke för oss att sätta cookies.