Meny

Du använder en gammal version av din webbläsare. Vänligen uppdatera för en bättre upplevelse.

Bli JAG-styrd istället
för UTIFRÅN-styrd

Krönika av Anna Cederstam Krantz, samtalsterapeut

Alla människor har ett JAG och inuti det JAGET bor ett SJÄLV (därav heter det självförtroende och självkänsla). Dessa två ska samarbeta och det innebär att JAGET frågar SJÄLVET saker som: ”Ska vi göra så?”

Fungerar samarbetet väl så svarar SJÄLVET utifrån vad det tycker, tänker, anser, vill och behöver och JAGET säger och agerar sedan utifrån detta.

För många har det dock blivit störningar i kommunikationen mellan dessa två och olika problem har uppstått. Här är några tecken på att samarbetet inte riktigt fungerar:

Det kommer inget annat svar än ”Vet inte?”.  Är det så, så har man troligtvis av olika anledningar sällan fått möjligheten att känna efter vad man själv vill, tycker, tänker, känner och behöver och hör då inget svar.

Man får ett svar som vi säger är ”Ja!” – men när man sedan speglar sig i en massa andra JAG som finns runt omkring en (föräldrar, vänner, kollegor, lagkompisar, en partner osv) och märker att de flesta av dessa JAG tycker NEJ, så hör man sig själv plötsligt säga ”nej” fast det egentligen var ”ja” man själv tyckte.

Man får ett tydligt svar, men blir rädd för vad det svaret ska innebära att agera på eftersom någon kanske blir arg, rädd, besviken, ledsen. Man väljer då att ignorera svaret och väljer en väg där man slipper konflikt och/eller att göra någon annan ledsen, arg och besviken. Den som man då sviker är sig själv. Om man gör detta gång på gång så leder detta ofta till sämre självkänsla, sämre självtillit och en känsla av sorg och ilska.

Hur undviker man då att var utifrån-styrd? Jo, öva varje dag på att fråga dig själv: ”Vad tycker, tänker och känner jag?” Om inget svar kommer omedelbart, ha tålamod, fråga igen och igen, en dag kommer ett svar.

När du kommit så här långt är nästa övning att du agerar utifrån det svar du fick. Är det ”ja” så är det ”ja”, är det ”nej” så är det ”nej” – oavsett vad alla andra runt omkring dig tycker.

Ditt första ansvar är faktiskt att se till att du själv mår bra, är trygg och lycklig.  När du uppnått ett bra samarbete mellan JAGET och SJÄLVET, kan du med öppet hjärta och sinne möta din omvärld nyfiket, kärleksfullt och samarbetsvilligt. Du kan ge av egen lust och glädje istället för av tvång och/eller för att du tror att det förväntas av dig. Du samarbetar både med dig själv och med omvärlden och det blir en win-win-situation för alla.

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på en länk på denna sida ger du ditt samtycke för oss att sätta cookies.