Meny

Du använder en gammal version av din webbläsare. Vänligen uppdatera för en bättre upplevelse.

Hur diagnostiseras laktosintolerans?

Det enklaste är att prova sig fram. Byt ut laktosprodukter mot laktosfria produkter under ett par veckor. Försvinner besvären kan laktos vara orsaken. Laktosfri kost kan göra att du upplever minskade magproblem, men det kan fortfarande vara en annan magåkomma som ligger i grunden. Därför är det viktigt att gå till botten med dina magproblem. Vi rekommenderar att du kontaktar en läkare eller 1177 Vårdguiden.

En läkare brukar använda några olika metoder för att diagnostisera laktosintolerans. Först brukar du få avstå från laktosprodukter i fyra veckor för att se om besvären lindras. Sedan får du testa produkter som innehåller laktos men en helt vanlig mängd mjölkproteiner; detta är för att se om du är laktosintolerant eller mjölkallergiker. Om testet inte ger något tydligt svar kan så kan du få dricka en laktoslösning och sedan lämna ett blodprov eller utandningstest. Detta kallas för laktosbelastning. Har du släktingar som är laktosintoleranta kan du även få utföra ett gentest.

Här kan du läsa mer om olika metoder för att diagnostisera laktosintolerans.

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på en länk på denna sida ger du ditt samtycke för oss att sätta cookies.