Meny

Du använder en gammal version av din webbläsare. Vänligen uppdatera för en bättre upplevelse.

Hur vanligt är laktosintolerans?

Vad kanske inte alla känner till är att så många som 14 % av Sveriges skolbarn är laktosintoleranta och 6,8 % av alla vuxna. Tidigare trodde man att siffran var cirka 5 % men är alltså högre idag eftersom att Sveriges befolkning ser annorlunda ut jämfört med för 50 år sedan.1 Symptomen med gaser, diarré och uppblåsthet visar sig tidigast efter 5 års ålder.

1 Ricardo Almon, Lactase Persistence and Lactase Non-Persistence. Prevalence, influence on body fat, body weight, and relation to the metabolic syndrome, Örebro Universitet, 2010, 18

Sett till hela världen är faktiskt majoriteten laktosintoleranta. I Finland är ca 15% av befolkningen laktosintolerant, medan det i vissa delar av Asien och Afrika är nära 100% av den vuxna befolkningen som är det. Laktosintolerans är egentligen normaltillståndet hos däggdjur. Det beror på att laktasproduktionen avtar när däggdjur slutar dricka modersmjölk. Det är först någon gång de senaste 10,000 åren som vissa människor, framför allt i norra Europa och Nordamerika, har kunnat dricka mjölk även i vuxen ålder. Detta beror på genmutationer som man tror uppstod i takt med att vi började ägna oss åt boskapsuppfödning och hade ständig tillgång till mejeriprodukter.

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på en länk på denna sida ger du ditt samtycke för oss att sätta cookies.