Meny

Du använder en gammal version av din webbläsare. Vänligen uppdatera för en bättre upplevelse.

Vad är laktosintolerans?

Kort sammanfattat är laktosintolerans olika symptom på att mjölksocker – även kallat laktos – inte kan brytas ner i tarmen. Laktos är en kolhydrat som finns i de flesta mejeriprodukter som mjölk, grädde och yoghurt. När man upplever obehag av laktos sker det på grund av att man har brist på enzymet laktas, som normalt bryter ner laktos i tunntarmen hos de som tål laktos. Vid laktosintolerans förs laktosen vidare till tjocktarmen istället för att spjälkas i tunntarmen – vilket leder till olika symptom. Att vara laktosintolerans betyder inte att du är allergisk mot mjölk. Mjölkallergi beror istället på att du är allergisk mot ett eller flera av de proteiner som finns i mjölken.

Laktosintolerans brukar delas in i tre varianter:

Primär laktosintolerans

Detta är den absolut allra vanligaste varianten. Det innebär att kroppen saktar ner produktionen av laktas, d.v.s. enzymet som byter ner laktos. Detta händer oftast i barndomen, även om symptomen först brukar visa sig i tonåren, och laktosintolerans hos barn under fem år är mycket ovanligt. Hur mycket laktos du tål utan besvär varierar mellan varje person, många kan exempelvis äta lagrad ost och smör. De flesta prövar sig fram i samråd med en dietist eller läkare.

Sekundär intolerans

Denna lite ovanligare variant av laktosintolerans beror på att tunntarmens slemhinna har tagit skada av en tarmsjukdom. Det kan till exempel vara en obehandlad celiaki eller en tarmsjukdom. Den här typen av intolerans är tillfällig, därför kallas den också för tillfällig laktosintolerans, och när skadan på tarmen har läkt så återfår tunntarmen oftast sin förmåga att bryta ner laktos.

Medfödd (kongenital) intolerans

Laktosintolerans redan från födseln är mycket ovanligt. Då kan kroppen inte producera laktas överhuvudtaget och barnet reagerar tidigt på laktosen i bröstmjölken. Denna variant är ärftlig och eftersom den finns redan hos den nyfödde krävs laktosfri modersmjölksersättning.

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på en länk på denna sida ger du ditt samtycke för oss att sätta cookies.