Meny

Du använder en gammal version av din webbläsare. Vänligen uppdatera för en bättre upplevelse.

Vanligaste myterna om laktosintolerans

Det finns en hel del myter om Laktosintolerans. För att hjälpa dig att bena ut vad som är rätt och vad som är fel har vi sammanställt de vanligaste myterna – och givetvis även de korrekta svaren.

Laktosintolerans är en allergi

Laktosintolerans orsakas av laktasbrist, alltså en brist på enzymet laktas som bryter ner laktos (mjölksocker) i tunntarmen. Detta innebär att man blir överkänslig mot laktos och får besvär om man intar det - men det är inte en allergi.

Laktosfri mjölk innehåller färre vitaminer och mineraler

Laktosfri mjölk innehåller alla vitaminer och mineraler som vanlig mjölk gör.

Laktosintolerans är farligt

Laktosintolerans är inte farligt även om besvären kan vara jobbiga och obehagliga. Det är heller inte farligt att äta produkter med laktos om man är intolerant. Idag finns många bra laktosfria alternativ som smakar och agerar som produkter som innehåller laktos och därmed kan man enkelt undvika de problem som laktos kan ge.

Man kan bli laktosintolerant om man äter laktosfritt

Det finns ingen studie som visar att det skulle vara möjligt att skapa intolerans genom långvarigt uppehåll av laktos. Laktasproduktionen är genetiskt bestämd och laktosfria produkter minskar inte produktionen av enzymet.

Är man laktosintolerant kan man inte äta mjölkprodukter överhuvudtaget

Besvären vid laktosintolerans kan undvikas om man äter mindre mat som innehåller laktos. Det är ovanligt att man helt behöver utesluta laktos i kosten. De flesta laktosintoleranta klarar att äta en viss mängd laktos varje dag utan besvär.

Vi använder cookies på denna webbplats för att förbättra din användarupplevelse. Genom att klicka på en länk på denna sida ger du ditt samtycke för oss att sätta cookies.